Contactgegevens

Bedrijfsgegevens
Route-kaart
Geschiedenis van het watersnijden

Het watersnijden vindt zijn oorsprong de bosbouw. In de ‘50-er jaren, bestudeerde

bosbouwkundig ingenieur Dr. Norman Franz het gebruik van Ultra Hoge (water) Druk als een snijwerktuig om gekapt hout te verwerken tot planken. Hiertoe liet hij zware gewichten vallen in een kolomvormige met water gevulde container. Het water werd door een nauwe opening geperst en de krachtige pulsen water gebruikt om hout te doorsnijden. Dr. Franz had een manier ontdekt om hout en andere materialen te snijden. Zijn latere studies richtten zich vooral op het op hoge constante druk houden van de waterstraal. 

Pas einde ’70-er jaren ontwikkelde de technologie zich verder. Dit door toedoen van Dr. Mohamed Hashish, die onderzoek deed naar de snijkracht van het watersnijden, zodat metalen en andere harde materialen gesneden konden worden. Deze vond een techniek uit om abrasief aan het water toe te voegen. Hij gebruikte hiervoor garnet, oftewel granaatsteen, o.a gebruikt op schuurpapier. Met deze methode was het mogelijk geworden om in feite ieder materiaal te snijden. In 1980 werden de eerste abrasieve-watersnijders gebruikt om staal, glas en beton te snijden.

De eersten die de techniek van het watersnijden adopteerden waren voornamelijk de (militaire) lucht- en ruimtevaartindustrie, die het als het perfecte gereedschap zagen voor zowel het snijden van hoge-sterkte metalen zoals Inconel, Roestvast staal en Titanium, als ook voor de lichtgewicht hoge-sterkte composiet materialen zoals Carbon. De komst van hightech composieten, gelamineerde en honingraatstructuur materialen vroegen om een gelijkwaardig geavanceerde bewerkingstechniek. Traditionele bewerkingsmethoden waren ongeschikt en tastten de structurele integriteit van het moedermateriaal aan. Tevens zijn alle thermische processen zoals laser- of plasma snijden debet aan vervorming van de snijkanten van gesneden componenten, en kunnen ze spanning, haarscheuren en structurele materiaalverandering opleveren.
Sindsdien zijn abrasieve watersnijders doorgedrongen in vele takken van industrie zoals natuursteen, glas, straalmotoren, constructie, nucleaire en scheepsvaart.

Einde ‘80-er en begin 90’-er jaren stijgt het watersnijden in acceptatie en worden er steeds meer toepassingen voor gevonden. Omdat de technologie blijft groeien en steeds meer volwassenen  wordt, is het de laatste 5 jaar een van de snelst ontwikkelende bewerkingstechnieken.

Website gemaakt door WEBtima